csü. jún 13th, 2024

Magamról

Köszöntelek az oldalamon!


Tolnai Péter vagyok, foglakozásomat tekintve okleveles gépészmérnök és mérnökinformatikus-tanár. Az autósport világából indultam és mint látod a repülés világába érkeztem.

Kiskoromban már megjelent a repülés makettezés formájában, de nem tudatosult bennem a repülőgépekhez való vonzódás igazán. Később a diplomamunkám kapcsán újra „szembetalálkoztunk” egy TU-154-es vízszintes vezérsík javítás alkalmával.

A 2000-es években az autósport világa lett a meghatározó. Sokat jártam a fiammal a különböző versenyekre fotózni, videózni.

Ebben az időszakban nagyon sok igazán értékes és tehetséges emberrel hozott össze az élet.
2008-ban sportbírói tanfolyamot is végeztem az MNASZ égisze alatt.

fotó: Tolnai Márk (MárkRally-Sportfotó)

2010-ben egy patakparti látogatás alkalmával szerettünk bele ebbe a világba igazán. Kezdetben csak szemlélődőként jártam ki a repülőtérre.

fotó: Tolnai Márk (MárkRally-Sportfotó)

2015-től egy „örökölt” Olympus E420 fényképezőgéppel kezdtem próbálkozni a gépek fotózását. 2017-től komolyabban kezdett érdekelni a spottekedés, azóta egy Canon 1100D -vel próbálom elsajátítani ezen hobbi rejtelmeit.

2019-ban sikerült médiásként akkreditálnom a Red Bull Air Race utolsó magyarországi futamára. Az élmény felejthetetlen marad! 🙂 

2020-ban Ördögh Miklós (Mixi) a Rádió Szentedre – WRC Magazinjában riportot készített velem a spotterkedésről.

2021. augusztusában, 8 év elteltével ismét Nemzetközi Repülőnapot rendeztek Kecskeméten. Spotteként tudtam regisztrálni, így lehetőségem nyílt testközelből látni ezt a színvonalas programot és a katonai repülőgépeket. Még mindig ámulatba ejt ezeknek a technikákának a működése, repülési képessége. Sajnos elfogult vagyok a harci repülőkkel kapcsolatban… 🙂

2023. júliusában beválogatták a fotómat a RepTár 2024-es nyomtatott falinaptárába, melyből egy tiszteletpéldány megérkezett számomra szeptember folyamán.

RepTár 2024-es nyomtatott falinaptár

2024 május végén hivatalosan megkeresett a Carpatair légitársaság, hogy a PlainPhotos.net -en megjelent fotómat az YR-ABA repülőgépükről, teljeskörű felhasználásra megvásárolnák.

A hosszas egyeztetésben és a hivatalos iratokban fiam Márk segített, köszönet érte. Június elején, megjelent már néhány átszerkesztett kép a Carpatair.com-on.

Az oldalon jó nézelődést, a repülőtereken jó fényeket kívánok mindenkinek!